Χαιρετισμός Υφ. Μεταν. Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα στην ημερίδα ΥΠΥΤ

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, απηύθυνε χαιρετισμό στην Εκδήλωση που οργανώνει η Υπηρεσία Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ), η οποία πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στο ξενοδοχείο Electra Palace, για την παρουσίαση του έργου «Διοικητική Ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υφυπουργού:

«Η χώρα μας κλήθηκε πριν από λίγους μήνες να διαχειριστεί, σε ένα βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που θα της αναλογούσε, πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές. Μιλάμε φυσικά για μια  προσφυγική κρίση, πανευρωπαϊκής τουλάχιστον εμβέλειας,  αποτέλεσμα του πολέμου στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, και ιδίως στη Συρία και το Ιράκ.

Οι Έλληνες έχοντας βιώσει την προσφυγιά που γέννησαν τόσο οι πόλεμοι των αρχών του περασμένου αιώνα καθώς και άλλες πολεμικές περιπέτειες στη χώρα μας αισθάνθηκαν το (υψηλό) καθήκον να βοηθήσουν τους πρόσφυγες δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις. Από τους ψαράδες και τους άλλους αλληλέγγυους που μάζευαν τους πρόσφυγες από τη θάλασσα όταν βούλιαζαν οι βάρκες τους, μέχρι τις γιαγιάδες στα χωριά των νησιών που τους περίμεναν με τρόφιμα και μιαν αγκαλιά να τους υποδεχθούν, ως το κίνημα αλληλεγγύης που ενδυναμώθηκε και σε σημαντικό βαθμό πρόσφερε τα αναγκαία για να επιβιώσουν όσο διάστημα θα παρέμεναν στη χώρα μας.

Οι κινήσεις αυτές ήταν πολύ σημαντικές καθώς λειτούργησαν συμπληρωματικά στον κρατικό μηχανισμό. Έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος ως το 2015 ήταν υποστελεχωμένος και ανέτοιμος να υποστηρίξει τόσο μαζικές ροές. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τότε Πρώτης Υποδοχής, βίωσε μια βίαιη ωρίμανση, κλήθηκε να καλύψει σε μικρό χρονικό διάστημα ανάγκες για περίπου 800.000 κόσμου που ερχόταν με την απόγνωση του πολέμου ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, αλλά και με μια υποψία ελπίδας στο βλέμμα.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, κυρίως βασιζόμενη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων της, η ΥΠΥΤ κατάφερε να ανταποκριθεί, όμως ως κράτος δεν πρέπει να επιτρέπουμε τη διαιώνιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, και ειδικά όσων έχουν και επιχειρησιακή δράση.

Με βάση όλα τα παραπάνω η σημερινή ημερίδα της ΥΠΥΤ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα βοηθήσει να μεταφερθεί τόσο η διεθνής εμπειρία καλών πρακτικών, όσο και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την βέλτιστη διαδικασία ποιοτικής και ποσοτικής ενδυνάμωσης της υπηρεσίας, η οποία θα εκφραστεί και στη βελτίωση όλων των χώρων της υποδοχής των ωφελούμενων.

Από την πλευρά μας, ως πολιτική ηγεσία του νεοσύστατου και σε διαδικασία συγκρότησης Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια  για να υποβοηθήσουμε τις ΥΠΥΤ. Ήδη οι νομικοί σύμβουλοι ετοιμάζουν με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ, που μας υποστηρίζουν ακόμη διοικητικά, τον Οργανισμό του νέου Υπουργείου και ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε λύσει και το κτιριακό μας πρόβλημα.

Γνωρίζω πολύ καλά πως το τελευταίο διάστημα οι συνεχείς μεταφορές από Υπουργείο σε Υπουργείο έχουν δημιουργήσει μια αναστάτωση στο προσωπικό της Υπηρεσίας σας, όμως είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτό. Η δημιουργία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιουργεί μια υπηρεσιακή και επιχειρησιακή συνέχεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαχείριση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

Κομβικής σημασίας στη διαδικασία της υποδοχής θα είναι τόσο ο διορισμός των Διοικητών των ΚΥΤ όσο και η θέσπιση των Standard Operation Procedures*. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα συνδράμουν σημαντικά στη βελτίωση των χρόνων και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υποδοχής, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν σημαντικά στην καθημερινή λειτουργία τόσο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης όσο και των Δομών Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Τέλος να τονίσω πως σε όλο το διοικητικό και, κυρίως, στο επιχειρησιακό φάσμα των Υπηρεσιών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του νέου Υπουργείου, διεκδικούμε, και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, την προβλεπόμενη και τυπικά συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων. Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι υπόθεση ευρωπαϊκή και πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συμβολή όλων των κρατών-μελών όχι στα λόγια, αλλά σε προσωπικό, σε τεχνική υποδομή και σε τεχνογνωσία κ.α.

Κλείνοντας να ευχηθώ μια ημερίδα παραγωγική και ουσιαστική, της οποίας τα συμπεράσματα θα συνδράμουν ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα και την επιτάχυνση των διαδικασιών, με γνώμονα την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας και την βελτίωση των συνθηκών τόσο για τους εργαζόμενους στο πεδίο όσο και, κατ’ επέκταση, για τους ωφελούμενους».

*Κανονισμός Λειτουργίας

 

Κατεβάστε το αρχείο πατώντας εδώ