Συμμετοχή Υφ. Μεταν. Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα στο Φόρουμ της EASO

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, συμμετείχε στο 6ο Συμβουλευτικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) με την Κοινωνία των Πολιτών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αθήνα.

Στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της EASO Jose Carreira και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Υφυπουργός ανέφερε:

«Είναι μεγάλη μας ικανοποίηση και χαρά που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα το Συμβουλευτικό Φόρουμ της EASO, καθώς το φόρουμ αυτό παρέχει μια πλατφόρμα, ώστε οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους. Επιδοκιμάζω την πάγια πρακτική της EASO για διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών, διότι το να λαμβάνει τη γνώμη της κοινωνίας είναι ύψιστης σημασίας κατά την ανάπτυξη και την τελειοποίηση των διαδικασιών εργασίας. Και δεν επωφελείται μόνο η EASO από την αλληλεπίδραση αυτή με την κοινωνία, αλλά και οι ελληνικές αρχές ακούν με προσοχή και λαμβάνουν υπόψη, του τι έχουν να πουν. Διότι, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών αποτελεί, πάντα, ένα σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της EASO, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία της EASO υπήρξε -από το 2011 έως σήμερα- ένα πολύτιμο εργαλείο ανάδρασης για την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Για το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε τις υπηρεσίες ασύλου όλο και πιο αποτελεσματικά, με γνώμονα το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις. Αλλά και βοήθεια σε έμψυχο και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό, ιδιαιτέρως μετά την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Και θεωρούμε ότι αυτή η συμβολή της EASO πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί, με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της και των οργανωτικών της δυνατοτήτων.

Στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες της EASO υλοποιούνται σε δύσκολες συνθήκες. Για αυτό, από την πλευρά μας, εξασφαλίζουμε τη μέγιστη διαρκή προστασία στα μέλη της. Για να μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, ως Ευρωπαίοι με τρόπο ανάλογο, είτε βρισκόμαστε στα γραφεία μας στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα, είτε στην πρώτη γραμμή της υποδοχής και των διαδικασιών ασύλου.

Έχοντας κατανοήσει απόλυτα ότι, μπροστά στις πρωτόγνωρες δυσκολίες, μόνοι μας δεν μπορούμε, η βοήθεια –η συνεργασία- η αλληλεγγύη είναι απολύτως απαραίτητες.

Η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου, αναγκάστηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναχαράξει πολιτικές ασύλου, να ενδυναμώσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες και να δημιουργήσει ένα σύστημα εξέτασης αιτημάτων, δίκαιο, διαφανές και αξιόπιστο.

Δεν είναι μακριά οι ημέρες πους την Ελλάδα δεν υπήρχε Δευτεροβάθμια Επιτροπή για τα αιτήματα ασύλου που απορρίπτονταν στον Α΄ βαθμό. Αυτές οι ημέρες, ευτυχώς, πέρασαν. Σήμερα, από τα μέσα της φετινής χρονιάς, τουλάχιστον στη χώρα μας, λειτουργεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου, όχι όμως με τους ρυθμούς που απαιτούνται και επιθυμούμε. Σε  κάθε περίπτωση η συνεισφορά της EASO, σε υλικοτεχνική υποδομή και τεχνογνωσία, ήταν καθοριστική για το σημερινό αποτέλεσμα.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να αναφέρω κάποια ζητήματα για την στάση ορισμένων κρατών μελών καθώς και τη γενικότερη πολιτική για το Άσυλο.

Είναι ανάγκη να σταματήσουν οι αντιλήψεις μιας μίζερης βοήθειας, μιας δήθεν φιλανθρωπίας ή μιας «ευέλικτης αλληλεγγύης» στον γείτονα ότι με ενοχλεί, από ορισμένα, ελπίζω όχι πολλά, κράτη μέλη, προς χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κ.ά

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για χώρες υποδοχής ή όχι, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό, μας αφορά όλους. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι είναι αναγκαία μια κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για το Άσυλο.

Δομημένη στις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, της αποδοχής του διαφορετικού και της συμπόνιας για όλους όσοι εκτοπίσθηκαν από την πατρίδα τους, από ανάγκη και όχι από επιλογή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει σε αυτό το θέμα, να αρνηθεί την ξενοφοβία και να υπερβεί εμμονές. Να χαράξει μια πορεία αλληλεγγύης με επίκεντρο το κάθε ανθρώπινο πλάσμα».

 

Κατεβάστε το αρχείο πατώντας εδώ