09112017 Δελτίο Τύπου για την συνάντηση αιτούντων επανένωσης με εκπροσώπους Υ.Με.Πο.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των αιτούντων οικογενειακής επανένωσης -που έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας- με τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ και τους γενικούς γραμματείς Μετανάστευσης κ. Μιλτιάδη Κλάπα, Υποδοχής κ. Ανδρέα Γκουγκουλή και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μαρία Σταυροπούλου.

Οι αιτούντες έθεσαν στο επίκεντρο της συνάντησης το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών, της πληρωμής των εισιτηρίων καθώς και της τήρησης λίστας των ωφελούμενων.

Οι Γενικοί Γραμματείς και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου τους αποσαφήνισαν μεταξύ άλλων ότι:

Οι οικογενειακές επανενώσεις από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ έχουν αυξηθεί το 2017 κατά 30% σε σχέση με το 2016.

Έχει διασφαλιστεί παράταση, πέραν του εξαμήνου που προβλέπεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, έτσι ώστε κανείς ωφελούμενος να μην απολέσει το δικαίωμα του αυτό.

Η ελληνική πολιτεία καταβάλει προσπάθειες για ακόμη πιο γρήγορη διευθέτηση των διαδικασιών επανένωσης, όπως για παράδειγμα με τη ναύλωση τσάρτερ για την μεταφορά ωφελούμενων.  

Εξυπακούεται ότι οι αιτούντες μπορούν να πληρώσουν το ταξίδι μόνοι τους ώστε να επισπεύσουν την διαδικασία επανένωσης.

Σχετικά με τις αναφορές για τις λίστες των αιτούντων, δεν έχει υπάρξει ποτέ παραβίαση της σειράς προτεραιότητας μέχρι σήμερα, ενώ εκφράστηκε η πρόθεση να εξεταστεί η οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία.

Κατά την συνάντηση η κ. Σταυροπούλου καθώς και οι κ.κ. Κλάπας και Γκουγκουλής εξέφρασαν την συμπαράσταση  στους αιτούντες οικογενειακής επανένωσης, μέσω των εκπροσώπων τους, εξηγώντας πως η ελληνική πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ολοκλήρωση των διαδικασιών όλων των ωφελούμενων.