19012018 Δ.Τ. σχετικά με την συνάντηση του Βούλγαρου Υπουργού Εσωτερικών κ. Ράντεφ και του Έλληνα Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Βαλεντίν Ράντεφ στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από την γείτονα χώρα.

Ο κ. Ράντεφ συμμετείχε το βράδυ της Πέμπτης σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το πρωί της Παρασκευής οι δυο Υπουργοί βρέθηκαν στη Μόρια όπου συνομίλησαν με εργαζόμενους του Κέντρου, με εκπροσώπους του EASO, της FRONTEX καθώς και πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κ.Υ.Τ.

Οι κ.κ. Ράντεφ και Μουζάλας συζήτησαν περί της ελληνικής πρότασης για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επιστροφών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται για τη  συνθήκη του Δουβλίνου. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέπτυξε στον κ. Ράντεφ την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά στην ενδοχώρα αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας, την δυνατότητα επιστροφών από αυτά στην Τουρκία καθώς και την σύντμηση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου. 

Ο Βούλγαρος Υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του για την επίσκεψη και τον συνεχάρη για την βελτίωση των συνθηκών που κατέγραψε στο Κ.Υ.Τ. Μόριας.

Ο κ. Μουζάλας, κατά την παρουσία του στη Μόρια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κατοίκων και τον κοινοτάρχη της Μόριας κ. Νίκο Τρακέλλη. Οι κάτοικοι έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται και θα ενταθούν από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας.