Επίσκεψη ΥΜΕΠΟ Δημ. Βίτσα σε Λιβαδειά και Ριτσώνα

12 Απριλίου 2018

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας υποδέχθηκε και συνόδευσε σήμερα στη Λιβαδειά και στην Δομή Φιλοξενίας Ριτσώνας τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη Λιβαδειά έλαβαν μέρος σε σύσκεψη με τη Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, τον Γενικό Γραμματέα Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Philippe Leclerc, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν δύο διαμερίσματα στα οποία διαμένουν οικογένειες προσφύγων.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Δ. Βίτσας επισκέφθηκαν την Δομή Φιλοξενίας στη Ριτσώνα και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τους εκεί διαμένοντες.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ανθρωπιστικό, ευρωπαϊκό και εθνικό της καθήκον να συνεχίσει στο δρόμο της προστασίας των αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, και να επιλύσει τα προβλήματά τους. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό αποτελεί ένα ζήτημα που ορίζεται ως ανθρωπιστικό, αλλά συγχρόνως χρειάζεται μία κεντρική ευρωπαϊκή διαχείριση, τόνισε.

Σε σχέση με το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Λιβαδειά είναι κάτι σαν οδηγός. Στόχος είναι να εφαρμοστούν προγράμματα σε μια σειρά από άλλες πόλεις με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, αλλά και με τη βοήθεια Διεθνών Οργανισμών, με πρώτη την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Επιπλέον ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «HELIOS» το οποίο, θα έχει 4 βασικά σκέλη: α) ελληνομάθεια, β) επαγγελματικό προσανατολισμό, γ) καταγραφή δεξιοτήτων, δ) κοινωνιοψυχολογική στήριξη. Ακόμη, τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί προς διαβούλευση το εθνικό σχέδιο ένταξης των προσφύγων.