Επίσκεψη της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic στη Λέσβο

27 Ιουνίου 2018

 

Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποίησε σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic. Την κα Mijatovic υποδέχθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική κ. Γιάννης Μπαλάφας και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Ο Υφυπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής του Υπουργείου κ. Ανδρέα Γκουγκουλή. 

Η κα Mijatovic περιηγήθηκε στους χώρους φιλοξενίας και ενημερώθηκε για τα ζητήματα λειτουργίας και οργάνωσης καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης των διαμενόντων στο ΚΥΤ και στη δομή.

Στη συνέχεια η Επίτροπος και ο Υφυπουργός επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Λέσβου όπου είχαν συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Προστασίας και Αλληλεγγύης κα Αναστασία Αντωνέλλη.

Ο κ. Μπαλάφας ανέφερε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου για αποσυμφόρηση των νησιών μέχρι τον Σεπτέμβριο, με την κατάλληλη προετοιμασία των δομών στην ενδοχώρα. Επίσης, τόνισε ότι υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Λέσβου για την προκήρυξη διαγωνισμού για την απομάκρυνση των λυμάτων στην περιοχή, ενώ θα ξεκινήσουν μικρά έργα μέσα στον επόμενο μήνα προς την ίδια κατεύθυνση. Ολοκληρώθηκαν επίσης, οι διαδικασίες για την απόδοση των αποζημιώσεων μέσω του δήμου στους δικαιούχους κατοίκους για τις υλικές ζημιές που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ υπάρχει συνεννόηση με την αστυνομία για να ενταθούν τα μέτρα για καλύτερη αστυνόμευση μέσα και έξω από το camp, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας και στους κατοίκους της περιοχής και στους διαμένοντες πρόσφυγες- μετανάστες.