Ομιλία Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

27 Ιουνίου 2018

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι εξ αρχής βασικό μέλημα της χώρας μας ήταν και παραμένει η ανταπόκρισηστις υποχρεώσεις της για την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας, όπως ο νόμος και το διεθνές δίκαιο ορίζουν.

Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο ΥΜΕΠΟ τόνισε ότι είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και συνολική, ενώ προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο Δημήτρης Βίτσας, αφού ανέφερε ότι βασική θέση της Ελλάδας είναι πως το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν είναι υπόθεση μόνο των κρατών πρώτης εισόδου, αλλά κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που χρήζει μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, τόνισε πως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο, ανθεκτικό σε μελλοντικές κρίσεις και βασισμένο στην αρχή της αλληλεγγύης.

Ακόμη, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας θεωρεί επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου, αυτόματου και υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής, παράλληλα με ένα γενναιόδωρο και φιλόδοξο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, το οποίο θα αδρανοποιήσει τα κυκλώματα των διακινητών και θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους το δικαιούνται να έρθουν νόμιμα και με ευταξία στην Ευρώπη.

Ο ΥΜΕΠΟ τόνισε επίσης ότι η λύση βρίσκεται στη συνεργασία όλων, στη συνευθύνη τόσο σχετικά με την πρώτη υποδοχή, όσο και ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και τις επιστροφές, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει περισσότερα από όσα της αναλογούν.

Κλείνοντας, ο Υπουργός σημείωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις που θα κρίνουν το μέλλον της, ενώ προέτρεψε να ακολουθηθεί ο δρόμος της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ισοτιμίας των ευρωπαϊκών κρατών, της κοινωνικής συνοχής, των ανοιχτών κοινωνιών, της προόδου και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Δ. Βίτσας υποστήριξε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ ως προς το ζήτημα της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελούν μια πρόκληση για να ενταθούν οι προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε έναν προωθητικό συμβιβασμό, ενώ τάχθηκε ανοικτά κατά της λεγόμενης «Ευρώπης – Φρούριο».

Επίσης, εξήρε το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της κατοχύρωσης και προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τόνισε ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός θα γυρίσει την Ευρώπη πίσω σε άλλες εποχές. Η λύση βρίσκεται στην αλληλεγγύη με επίκεντρο τον Άνθρωπο, στην καταπολέμηση των διακινητών, καθώς και στη συνεργασία για την αποτροπή των πολέμων και τη μείωση της ακραίας φτώχειας, τόνισε ο Υπουργός.

Ο Δ. Βίτσας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Liliane Maury Pasquier και τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΣτE για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, Tomas Bocek.