Συνάντηση ΥΦΜΕΠΟ Γιάννη Μπαλάφα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων D. Mijatovic στο ΥΜΕΠΟ

28 Ιουνίου 2018

 

Συνάντηση με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic είχε σήμερα Πέμπτη, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας στο Υπουργείο, σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης που πραγματοποίησαν στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Επίτροπος εξέφρασε τη συνολική εικόνα που αποκόμισε από τη χθεσινή επίσκεψη στο ΚΥΤ της Μόριας και στη δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλουν οι έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η κα Mijatovic αναφέρθηκε στην εξαιρετική αντιμετώπιση που είχε ο ελληνικός λαός στην υποδοχή και στήριξη των ανθρώπων που έφυγαν από εμπόλεμες περιοχές και ήρθαν στην Ελλάδα, τόνισε ότι γνωρίζει τα εμπόδια που συναντά η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και την έλλειψη αλληλεγγύης και επέμεινε ότι στη Μόρια πρέπει να «δράσουμε άμεσα» ώστε να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν εκεί αλλά και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή. Παράλληλα εξέφρασε τη διάθεσή της να βοηθήσει τη χώρα μας μέσω του θεσμικού της ρόλου.

 Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε πάνω στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Ο κ. Μπαλάφας ευχαρίστησε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη στήριξη που έχει προσφέρει στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρθηκε στον στόχο που έχει βάλει το Υπουργείο για την αποσυμφόρηση των νησιών μέχρι τον Σεπτέμβριο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με τη μεταφορά ευάλωτων ατόμων στην ενδοχώρα σε δομές και διαμερίσματα. Αναφέρθηκε επίσης, στο μεγάλο θέμα της ένταξης προσφύγων-μεταναστών τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο οι 60.000 που εγκλωβίστηκαν τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα, αλλά και άλλοι 650.000 περίπου οικονομικοί μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα μας. Μιλώντας για την ένταξη ανέφερε ότι το ΥΜΕΠΟ έχει καταρτίσει μια νέα στρατηγική. Ο Υφυπουργός επίσης αναφέρθηκε, ανταποκρινόμενος στη διάθεση της Επιτρόπου να συνδράμει την προσπάθεια της χώρας μας,

α) Στη μεγάλη καθυστέρηση στις οικογενειακές επανενώσεις

β) Στο γεγονός ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης και της Τουρκίας και των προσφύγων

γ) Στην εφαρμογή μιας αναλογικής κατανομής των βαρών.

Η κα Mijatovic επανέλαβε ότι θα υπερθεματίσει για το ζήτημα της αναλογικής κατανομής του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, «εάν αποτύχουμε τώρα θα είναι καταστροφικό για όλους».

Ο κ. Μπαλάφας ευχαρίστησε την Επίτροπο για τις χρήσιμες παρατηρήσεις της και εξέφρασε την επιθυμία του για συνεχή επικοινωνία και συνεργασία.