Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»

19 Οκτωβρίου 2018

Δ. Βίτσας: «Όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ καταλαβαίνουν την ανάγκη ανακατανομής των βαρών και των ευθυνών» 
Βασικά σημεία από τη σημερινή συνέντευξη του ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή του Νίκου Σβέρκου

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξεύρεση κοινών λύσεων στο προσφυγικό – μεταναστευτικό σε επίπεδο Ε.Ε., τόνισε ότι το ζήτημα δεν αποτελεί υπόθεση μίας χώρας, αλλά πολλών χωρών στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δεν καταλήγουμε σε λύση δεν είναι στα θετικά, σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος, γιατί όλο και περισσότερες χώρες καταλαβαίνουν ότι διαδικασίες που δεν εμπεριέχουν ανακατανομή του βάρους, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η επιμονή της αυστριακής προεδρίας και των χωρών του «Βίσεγκραντ» ότι όλο το ζήτημα συνίσταται σε θωράκιση συνόρων, με τις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος) να φέρουν όλο το βάρος, νομίζω ότι έχει χάσει έδαφος, από τις περισσότερες χώρες στην Ε.Ε., σημείωσε ο Υπουργός. Από την άλλη πλευρά, οι αποφάσεις του προηγούμενου Ιουνίου, για έναρξη των «τριλόγων» ανάμεσα σε Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή και Συμβούλιο θα πρέπει να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν, έστω και με σειρά συμβιβασμών, μέχρι το τέλος του 2018, πρόσθεσε ο ΥΜΕΠΟ. 

Ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι στα νησιά υπάρχει αύξηση ροών 24% σε σχέση με το 2017, αλλά κυρίως υπερδιπλασιασμός στις αφίξεις στον Έβρο, κάτι που δημιούργησε δύσκολη κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς πληρώθηκαν οι θέσεις που υπήρχαν ως αποθεματικό, άρα βρεθήκαμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε καινούργιες. Έχουμε ήδη δημιουργήσει, θα δημιουργήσουμε και άλλες, τόνισε ο Υπουργός.
 
Στα νησιά, προκλήθηκε «υπερπληθυσμός». Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε στη Σάμο. Στη Μόρια η κατάσταση δεν είναι πια αυτή που υπήρχε στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουμε πάρει 3.000 ανθρώπους από εκεί. Σήμερα είναι περίπου 6.500 άτομα εκεί, χωρίς να λέω ότι η κατάσταση είναι καλή, το ίδιο και στη Χίο, ανέφερε ο ΥΜΕΠΟ.
 
Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι στόχος παραμένει η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ή της «ευαλωτότητας», η δημιουργία θέσεων στην ενδοχώρα, που γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε μέσα στο Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών της επιτροπής προσφυγών, ώστε να ξέρουν οι αιτούντες αν θα πάρουν άσυλο, διεθνή προστασία, ή θα πρέπει να επιστρέψουν.
 
Παράλληλα, με τα συναρμόδια υπουργεία γίνεται ταχεία εργασία για το «ξεχειμώνιασμα». Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η διαμονή, ιδιαίτερα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Στην ενδοχώρα έχουμε 30 δομές, μαζί με την Βόλβη και την ενοικίαση ξενοδοχείων με πολύ μικρό κόστος στα Γρεβενά. Είναι από πολύ καλές έως άριστες, ενώ δύο είναι προβληματικές: Η δομή στο Βαγιοχώρι που αυτή την στιγμή εκκενώνεται ώστε να ξαναστηθεί από την αρχή και η δομή στη Μαλακάσα, όπου κατ' αρχήν φεύγουν οι λίγες σκηνές και στη συνέχεια θα μπουν νέοι οικίσκοι «ISOBOX», ενώ θα υπάρχει μία εθνότητα, μόνο άτομα από το Αφγανιστάν, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει σταλεί στην Επιτροπή, ο στόχος είναι με το νέο έτος να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα 5.000 θέσεων γι' αυτούς που έχουν πάρει άσυλο και είναι στις ενταξιακές διαδικασίες. Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται περίπου 26.000 άνθρωποι σε διαμερίσματα, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα είναι 27.000, προσπαθούμε το 2019 να φτάσουμε τις 30.000, σημείωσε ο κ. Βίτσας. 

Σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο ΥΜΕΠΟ είπε χαρακτηριστικά ότι οποιοσδήποτε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος, «εδώ δεν θα βρείτε τόπο να πατήσετε, θα βρείτε τόπο για να ζητάτε συγγνώμη».

Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι η ΝΔ προσπαθεί με όλους τους τρόπους, ακόμη και αδιαφορώντας για το καλό της χώρας, να πετύχει να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά, το «πικρό ποτήρι» θα το πιει, και θα το πιει και στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, πρόσθεσε. 

Για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά ο κ. Βίτσας σχολίασε: «ακούω μέχρι αθλιότητες, όπως αυτές για τα απόρρητα ή τα ειδικά κονδύλια, ακούω έναν αντιπολιτευτικό λόγο χωρίς αρχές, με μόνη λογική ότι αυτοί είναι οι "νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας" και κακώς υπάρχει εδώ και τριάμισι χρόνια η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό θυσιάζονται τα πάντα, οι εθνικές γραμμές, η πολιτική ζωή, κτλ., πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται για διένεξη δύο υπουργών». Στο θέμα αυτό υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στην άποψη των κομμάτων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση, σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ. Σε αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα ότι κανείς δεν θα συμπλεύσει με την προσπάθεια της ΝΔ να εξαχρειώσει τα πολιτικά ήθη και να βρει τρόπους να ρίξει την κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ είπαν διά του προέδρου τους ότι ταυτίζονται με αυτή την θέση του Πρωθυπουργού, κατέληξε ο Δημήτρης Βίτσας.