Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στον ρ/σ Real FM

30 Οκτωβρίου 2018

Δ. Βίτσας: «Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ»

Ο ΥΜΕΠΟ, Δημήτρης Βίτσας, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του Υπουργού:

Σχετικά με την κατάσταση στην Μόρια και στα άλλα Κ.Υ.Τ.:

Σε Συμβούλια Υπουργών της Ε.Ε., αλλά και σε επισκέψεις Υπουργών που έρχονται στην Ελλάδα ή πηγαίνω εγώ στη χώρα τους, βλέπω ότι αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια που κάνει η χώρα μας και επενδύουν σε αυτή την προσπάθεια. Ιδιαίτερα οι χώρες που αντιλαμβάνονται ότι κεντρικό στοιχείο της διαχείρισης από την πλευρά της Ε.Ε. είναι η ανακατανομή του βάρους και της ευθύνης. Θα συνεχίσω να το λέω μέχρι να γίνει πράξη και θα γίνει πράξη. Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώσαμε ένα πρώτο στάδιο όπου δημιουργήσαμε 10.180 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι σε διαμερίσματα. Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινάμε ένα καινούριο πρόγραμμα για άλλες περίπου 7.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συγχρόνως, έχουμε ανεβάσει την ταχύτητα κατά 30% στην έκδοση αποφάσεων ασύλου και 60% στις επιδόσεις. Δυστυχώς, οι ροές συνεχίζονται με επικέντρωση αυτή την εποχή στη Σάμο. Να σας αναφέρω τα χθεσινά στοιχεία: στη Λέσβο είχαμε εισροές 72 και έφυγαν από τη Μόρια 169, στην Κω 27 και έφυγαν 17, στη Χίο 3 και έφυγαν 13, στη Σάμο όμως ήρθαν 120 και έφυγαν 6. Ήμουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τουρκία, όπου συνομίλησα με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Σοϊλού, και είδαμε πως μπορεί ακόμη περισσότερο να ενισχυθεί η συνεργασία μας. Εκείνος μού είπε ότι από την πλευρά της Τουρκίας συγκρατούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν προς την Ευρώπη. Για εμάς πρώτος στόχος είναι να ανακουφιστούν τα νησιά, κατά πρώτο λόγο η Μόρια και η Σάμος, αλλά και η Χίος. Στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε σημαντική αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ της Χίου. Όμως, δεν είναι αυτό ένα σύστημα που μπορεί να πάει για χρόνια, δηλαδή να έρχονται στα νησιά, να γίνονται οι διαδικασίες και να περνούν για  να μείνουν στην ενδοχώρα. Γιατί, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να δημιουργούμε κάθε χρόνο 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Η λύση βρίσκεται σε τρία ζητήματα: Πρώτον, πως επεμβαίνουμε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, πως σταματάμε τον πόλεμο στη Συρία, πως βοηθάμε το Αφγανιστάν, το Πακιστάν με διαφανή τρόπο να αναπτύξουν τις οικονομίες τους, ώστε να ωφελούνται οι λαοί τους. Δεύτερον, πως διαχειριζόμαστε καλύτερα τις συνοριακές διαδικασίες. Τρίτον, πως δημιουργούμε ένα σύστημα - και είμαστε πλέον πλειοψηφία οι χώρες στην Ευρώπη που το επιθυμούμε - αυτό το σύστημα ανακατανομής του βάρους για να μην επιφορτίζονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής και οι χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία. 

Σχετικά με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία:

Πρόκειται βεβαίως για ένα θλιβερό γεγονός. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα, να ερευνηθούν δηλαδή οι συνθήκες και οι αιτίες, να αποδοθούν όπου υπάρχουν ευθύνες και η οικογένεια του θανόντος να έχει κάθε δικαίωμα που προβλέπεται από τους νόμους, το διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτά πρέπει να ακολουθηθούν, εάν η Αλβανία θέλει να έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος. Βέβαια, αυτή η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία δεν έχει καμία σχέση με υποχωρητικότητα ως προς τα δικαιώματα που περιγράφονται στους διεθνείς νόμους. Καμία απολύτως υποχώρηση.