Περιοδεία Εργασίας ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στη Βόρεια Ελλάδα

26 Νοεμβρίου 2018

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα. 

Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη με την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Αγγελόπουλο.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις Δομές Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Δράμα και στην Καβάλα, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις με το προσωπικό, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με τους φιλοξενούμενους. 

Αύριο, ο Δημήτρης Βίτσας θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μέρος της γραμμής των ελληνοτουρκικών συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου. 

Ο Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ πριν ξεκινήσει το σημερινό του πρόγραμμα: 

«Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι να συζητήσω με τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στο πεδίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Να δούμε ποια είναι τα τρέχοντα προβλήματα και από την άλλη πλευρά πως προχωρούν οι στόχοι και τα σχέδια που έχουμε θέσει. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, το κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι από τη μια μεριά να αποσυμπιέσει τα νησιά και έχει προχωρήσει αρκετά καλά αυτό το σχέδιο. Τώρα, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε τη Λέσβο, αλλά η Χίος, η Λέρος και η Κως, θα έλεγε κανείς ότι είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Το δεύτερο θέμα είναι οι ροές που έχουμε από τον Έβρο. Έχω πει πολλές φορές ότι οι ροές από τον Έβρο το 2018 τριπλασιάστηκαν και χρειάζεται να τις διαχειριστούμε. Ένα ιδιαίτερο βάρος πέφτει στους ανθρώπους μας που δουλεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Ένα από τα ζητήματα είναι τον κόσμο που έρχεται να μπορέσουμε να τον φροντίσουμε, να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες. Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να το πούμε ανοικτά, είναι ότι οφείλουμε να χτυπήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Είμαστε σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, ιδιαίτερα στον Έβρο και οι ροές έχουν μειωθεί σε σχέση με την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2018. Αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το ζήτημα των χερσαίων συνόρων και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα άρει την αντίρρησή της σε σχέση με τη συμφωνία επανεισδοχής. Φαντάζομαι ότι θα συναντήσω κατά πάσα πιθανότητα στο Μαρόκο τον Τούρκο Υπουργό στη συζήτηση για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ, ενώ είχαμε τον Αρχηγό της Τουρκικής Ακτοφυλακής στον Πειραιά την περασμένη Παρασκευή.»